BENVINGUTS / BIENVENIDOS

He obert este espai virtual per a poder posar en ell pensaments, notícies i tots els temes que són del meu interés i m'afecten. Espere també siguen d'interés per altres persones.

He abierto este espacio virtual para poder volcar en él pensamientos, noticias y cuantos temas son de mi interés y me afectan. Espero que también sean de interés para otras personas.

(Vista de la ciutat de València al segle XIX, A. Guesdon)

sábado, 3 de diciembre de 2011

JORNADES UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - MUNICIPI SEGORBE




INAUGURADES LES JORNADES UNIVERSITAT DE VALÈNCIA – MUNICIPI SEGORBE

ALT PALANCIA, NATURALESA I PATRIMONI, és el títol de les jornades que van començar a impartir-se el 2 de desembre, 2011, amb una segona data per al 13 de gener. Amb motiu de les dites jornades s'inaugurà l'exposició: PARC NATURAL DE LA CALDERONA que estarà en la Casa de Cultura de Segorbe fins al dia 18 de desembre, mostra de la col·laboració entre la Universitat de València i el parc Natural. A la inauguració van assistir l'alcalde la localitat segorbina Rafael Calvo, el Vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València organitzadora de l'esdeveniment Jorge Hermosilla, el subdirector General de Medi Natural de la Conselleria de Medi Ambient Juan Ors i el coordinador de l'exposició Marius Fuentes.
Les jornades es componen de les conferències següents:
2 de desembre, 2011.
18 h. Espais Naturals protegits i participació ciutadana. Àngels Ull Solís, Professora de la Facultat de Ciències Biològiques, Universitat de València.19 h. Suredes, la qualitat dels suros i els líquens com bioindicadors (Sª. Espadà). Eva Barreno Rodríguez, Catedràtica de Botànica, Universitat de València.

13 de gener, 2012
18 h. Hidrologia superficial: Producció d'escolament i generació de crescudes en la Calderona. Ana Camarasa Belmonte, professora titular del Dpt. Geografia, Universitat de València.19 h. Aproximació al Patrimoni HistoricOartístic de l'Alt Palancia. Josep Montesinos i Martínez, professor titular Dept. Història de l'Art, Universitat de València.Lloc de les conferències: Aula de l'Edifici Glorieta. C/ Bonifacio Ferrer, 2. Segorbe.

El número de matriculats se situa en quasi un centenar, la qual cosa demostra l'interés tant de la ciutat de Segorbe com de la comarca de l'Alt Palancia pels temes de Naturalesa i Patrimoni Cultural. El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i l'Ajuntament de Segorbe a través del seu conveni de col·laboració han iniciat una fecunda labor en pro del coneixement i la difusió de la cultura en la comarca.
Per a més informació http://projeccio.uv.es/

miércoles, 30 de noviembre de 2011



PROYECTO EXPOSITIVO DE MACASABÓ

Despacho Deloitte del Edificio Europa (piso 10).

Inauguración es el día 15 de diciembre, jueves a las 19.30.

http://www.macasabo.com/

El presente proyecto expositivo en una serie de pinturas sobre lienzo o madera que representan vanitas. La vanitas es como un puzzle cuyas piezas provienen de otros ámbitos temáticos próximos: la idea de la brevedad de la vida, la fugacidad del tiempo, la certeza de la muerte, el menosprecio del mundo, o la melancolía son algunas de las piezas de ese mosaico que constituyen la vanitas. Dicho protagonismo hace que el discurso de la vanitas ponga en escena una retórica visual. Aunque siempre ha sido entendida como un desengaño, aquí la autora propone una interpretación del mundo optimista en el que hay que desprenderse de las ataduras de los convencionalismos para vivir en plenitud una vida que es fugaz.

Puede ser deducido iconológicamente de cada cuadro:
Cada obra se estructura en tres capas sucesivas:
1.- Una primera capa es un sistema sintáctico que simboliza unidades de tiempo pautadas. Las bandas de color que conforman el cuadrado son infrasignos que genera una unidad en el cuadrado, elevándolo a categoría de supersigno. La forma es premeditada y estudiada por bandas de colores que interactúan cromáticamente y que crean efectos ópticos. El supersigno se repite con regulaciones geométricas medibles y comparables. La obra se inspira en un sistema sintáctico que simboliza unidades de tiempo pautadas.
En el centro, un cuadrado dorado o plateado simboliza el corazón de la artista. Las zonas negras y vacías sobre las que están suspendidas los cuadrados representan el espacio exterior, como una ventana a la que asomarse.
Esta forma cerrada, individualiza los elementos, haciéndolos fácilmente aprehensibles. Sus estructuras son concisas, claras, penetrantes e incisivas, y permite que el espectador lo visualice por separado. Se crea una cierta distanciación entre espectador y obra. La artista busca un arte de armonía y equilibrio, en la que hay poco lugar a la espontaneidad. Busca la seguridad, en un mundo tan inseguro, como forma de conquistar la felicidad. La abstracción geométrica, perfectamente compartimentada en un conjunto de elementos organizados de una forma relativamente sencilla, evoca calendarios. Estos son como experiencias cotidianas en el que la unidad de tiempo es simplificada a formas de gran pureza, pero constreñidas a la pauta en el que la experiencia del espectador se activa mediante el color. La obra está planificada sobre principios racionales, previos a la creación.

2.- Existe una capa posterior, de color traslúcido, que tacha lo planificado, mediante esa pátina, se le quita protagonismo al tiempo perfectamente estructurado.

3.- Aparece un personaje mensajero con una pompa o solo las pompas. Son representaciones que suelen aparecer en un espacio descontextualizado y están dispuestos de acuerdo con una voluntad enunciativa que propone una composición alejada con frecuencia de la experiencia cotidiana.
El símbolo de la pompa de jabón es un caso especial en el campo iconográfico de la vanitas. La comparación homo bulla (el hombre es una pompa de jabón) formulada por los escritores antiguos Varro y Lucano, fue transmitida al renacimiento a través de la Adagia de Erasmo. La autora se ha inspirado en los estudios que sobre el siglo XVI se han realizado sobre la pompa de jabón. Esta se convirtió en la traducción visual del hombre y alcanzó una gran difusión junto con otros motivos que reflejaban la mortalidad, como las flores, el humo, los relojes de arena etc. El grabado de Goltzius de 1504 muestra a un niño, que se apoya en una calavera, manteniendo un canutillo en la mano derecha, del que salen algunas pompas de jabón. El grabado tiene la siguiente inscripción : Vita quasi fumus bullula flosque perit (la vida perece como una pompa de jabón y como una flor).

En una época en la que los avances técnicos y científicos parecen llenarlo todo como único camino de conocimiento y felicidad, existe un cierto desprecio por la estructura del conocimiento actual y en una vida perfectamente planificada se hace manifiesto en la pintura.

martes, 29 de noviembre de 2011

(El acueducto. Foto Ayuntamiento de Segorbe)
JORNADAS UNIVERSITAT DE VALÈNCIA – MUNICIPIO SEGORBE
ALTO PALANCIA, NATURALEZA Y PATRIMONIO






2 de Diciembre, 2011
- 18 h. Espacios Naturales protegidos y participación ciudadana. Àngels Ull Solís, profesora de la Facultat de Ciències Biològiques, Universitat de València.
- 19 h. Alcornocales, la calidad de los corchos y los líquenes como bioindicadores (Sª. Espadán). Eva Barreno Rodríguez, Catedrática de Botànica, Universitat de València.
- 20 h. Inauguración exposición: PARQUE NATURAL SIERRA CALDERONA (En el Centro Cultural).

13 de Enero, 2012
- 18 h. Hidrología superficial: Producción de escorrentía y generación de crecidas en la Calderona. Ana Camarasa Belmonte, profesora titular del Dpt. Geografia, Universitat de València.
- 19 h. Aproximación al Patrimonio Histórico-artístico del Alto Palancia. Josep Montesinos i Martínez, profesor titular Dept. Història de l'Art, Universitat de València.
Lugar de las conferencias: Aula del Edificio Glorieta. C/ Bonifacio Ferrer, 2. Segorbe.

Los asistentes a las cuatro conferencias recibirán un certificado de asistencia emitido por la
Universitat de València.
Matrícula gratuita en Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial



jueves, 3 de noviembre de 2011

JORNADA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - IDECOS

JORNADA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA - IDECOS
TROBADA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA –INSTITUTS D'ESTUDIS COMARCALS
25 DE NOVEMBRE 2011 -
JARDÍ BOTÀNIC DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA
C/ Quart, 8046008 València

Matrícula en http://projeccio.uv.es/

La TROBADA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA –INSTITUTS D'ESTUDIS COMARCALS, vol ésser un espai d'intercanvi d'experiències, de convivència i motivació per a totes les associacions, tant municipals com comarcals i la Universitat, dedicades a l'estudi i protecció de la nostra rica realitat.Es tracta d'invitar a la participació i aportació de la situació de cadascun a d'elles, de la identificació de problemes, la comparació i ensenyament entre les diverses realitats, veure les perspectives de futur.La tasca dels centres d'investigació i difusió, és un fet inserit en la nostra realitat valenciana. L'acció d'aquestes institucions ha estat, i és, un generador de recerca, un element clau en la recuperació i protecció del Patrimoni (Natural, Històric, Artístic, Paisatjístic…), però alhora la seua realitat comporta no pocs problemes de motivació, manteniment, difusió de la informació.La Jornada pot ser un punt de partida cap a la col·laboració, la integració de la recerca, el coneixement. Es tracta d'establir línies de contacte, intercanvi d'experiències i relació entre totes elles i la mateixa Universitat.Per tant esta integració servirà sens dubte per a la millora de l'acció, la consolidació de projectes i l'enriquiment recíproc.
Programa:
9 h.Inauguració de la Jornada. Rector de la Universitat de València.
9'15 h.Conferència: L'aportació de les comarques a la cultura valenciana per Emili Casanova Herrero, Dept. de Filologia Catalana UV.
11 h.Café. Exposició de materials IDECOS.
12 h.Conferència: La Universitat de València i la seua relació amb el territori, per Josep Montesinos i Martínez, cap d'Iniciatives de Projecció Territorial UV.
14 h.Dinar.
16 h.Taula Redona: Present i futur dels IDECOS. Moderador Josep Vicent Frechina, President Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals (FIECOV).Participen: Antoni Carrió (Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta); Ezequiel Castellano (Centro de Estudios de la Serrania); Antoni Esteve (Associació Cultural Centelles-RiuSech (Oliva); Sebastià Albiol (Centre d'Estudis del Maestrat); Juan Antonio Millón (Centre d'Estudis del Camp de Morvedre).17 h.Torn obert de paraules. Propostes.
18'30 h.Conclusions i propostes. Jorge Hermosilla, Vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València.
19 h.Cloenda.

lunes, 31 de octubre de 2011

PRESENTACIÓN DE GRANDES GENIOS DEL ARTE DE LA COMUNIDAD VALENCIANA

Día 2 de noviembre 2011, a las 12'30. En el IVAM

Publicado por el diario LEVANTE - EMV




viernes, 21 de octubre de 2011

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE " FOCS DE FALLA. ARTICLES PER AL COMBAT FESTIU "

FOCS DE FALLA. ARTICLES PER AL COMBAT FESTIU
de Gil-Manuel Hernàndez i Martí
Dia 26 d’octubre a les 19:30h
a la Sala de la Muralla del Col.legi Major Rector Peset
(Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4).

martes, 4 de octubre de 2011

ATLAS DEL PATRIMONIO CULTURAL VALENCIANO

Aquest cap de setmana ha començat la publicació del

ATLAS DE PATRIMONIO CULTURAL VALENCIANO

Levante EMV - Universitat de València
En el qual hem participat

sábado, 27 de agosto de 2011

LA HISTORIA, LA SUFRIDA HISTORIA



Entrevista en Levante EMV, 27-08-2011
http://www.levante-emv.com/cultura/2011/08/27/historia-hay-releerla-intereses-politicos/834846.html
Josep Montesinos junto al portal dels Serrans (Fotografia de Fernando Bustamante, Levante)



miércoles, 29 de junio de 2011

UNA MUY BUENA NOTÍCIA

Als amics i amigues, companys i companyes...
Tinc que dir-vos que estic molt content.
M'han anomenat ACADÉMICO CORRESPONDIENTE DE LA REAL ACADEMIA DE LA HISTORIA.
Una de las instituciones más antiguas y prestigiosas de continente.
Los Académicos Correspondientes, son aquellos historiadores de mérito que no residen en la Corte (así es como son definidos desde 1770).
Un abrazo para todos y todas que sé que os alegraréis conmigo.

miércoles, 22 de junio de 2011

MASTER EN PATRIMONIO CULTURAL DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

PÁGINA WEB DEL MASTER DE PATRIMONIO CULTURAL

De interés para licenciados, graduados en las áreas de Humanidades (Historia del Arte, Historia, Geografía, Biblioteconomía y Documentación). También para Bellas Artes. Gestión Cultural y todo lo relacionado con la identificación, investigación, conservación y puesta en valor de nuestro rico Patrimonio.


En el mismo coordino el itinerario de Conservación Preventiva del Patrimonio Artístico.

sábado, 14 de mayo de 2011

CIG GANDIA. UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. VISITA XÀTIVA DIVENDRES 13-5-2011

UNIVERSITAT DELS MAJORS


CIG GANDIA


UNIVERSITAT DE VALÈNCIA


Art, arquitectura, història, paisatge i gastronomia


L'antiga ciutat ibèrica de SAITI, la romana SAETABIS . Bressol de la família Borja. Papes Calixte III i Alexandre VI.
La nostra Xàtiva, una ciutat amb més de mil anys d'història. Hem recorregut el centre històric, hem pujat al Castell amb el trenet. Visita al Castell Menor i el Major, vistes panoràmiques sobre l'horta de Xàtiva i Bisquert. Visita a la Colegiata (vertadera Catedral), l'Hospital. Menjar típic ARRÓS AL FORN, folga, visita al Museu de Xàtiva i l'Almodí.












Un dia per a recordar. Tenim un extraordinari patrimoni històricoartístic, tenim una magnífica gent.



lunes, 21 de marzo de 2011

JAVIER DOMÍNGUEZ PUBLICA EL LIBRO SOBRE LOS PAISAJES DE LA CIUDAD DE VALENCIA


PAISAJES DE VALENCIA

Libro del arquitecto Javier Domínguez, (Biblioteca TC, 2001). Magnífica muestra de los diversos paisajes de la ciudad de Valencia y alrededores, Otro buen ejemplo literario de nuestro rico Patrimonio arquitectónico acompañado de una significativa visión fotográfica, que hacen de la obra (otra más a las que nos tiene acostumbrado el autor-arquitecto) una bellísima muestra del paisaje arquitectónico valenciano. El autor reúne algunos de sus trabajos publicados en la prensa de la capital del Túria y nos hace disfrutar con su buena prosa y el recreo visual de un trabajo de cuidada y bella edición.

miércoles, 16 de marzo de 2011

LLÍRIA. HISTORIA, GEOGRAFIA Y ARTE





La semana pasada se presentó el libro sobre Historia de Llíria, publicado por la Universitat de València y el Ayuntamiento de Llíria.




Se trata de dos volúmenes, con los aspectos más destacados del pasado, el territorio y el presente de la ciudad valenciana.




En él hemos colaborado con: ' Llíria patrimonio de la Antigüedad '. Se trata de una aproximación a los hallazgos arqueológicos de la Edeta romana, especialmente al Mosaico de los Trabajos de Hércules, el templo de las Ninfas, los mausoleos, las termas de Mura...




lunes, 7 de marzo de 2011

PRESENTACIÓN DE PUBLICACIONES DEL DEPARTAMENTO DE HISTORIA DEL ARTE. UNIVERSITAT DE VALÈNCIA




Dimecres que ve 9 de març a les 13 hores, en l'Aula F 3.4. de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, tindrà lloc l'acte de presentació del número 19(2010) de la revista Ars Longa que edita el Departament d'Història de l'Art, on s'homenatja al professor -recentment jubilat- Juan Alberto Kurz.


Així com del segon títol de la sèrie “Quaderns Monogràfics del Departament d'Història de l'Art”: Arquitectura en construcció a Europa en època medieval i moderna, coordinat pel professor Amadeo Serra Desfilis.
Presentación de Ars Longa, nº 19 (2010) y
“Quaderns Monogràfics del Departament d’Història de l’Art” nº 2 (2010)

El próximo miércoles 9 de marzo a las 13 horas, en el Aula F 3.4. de la Facultat de
Geografia i Història de la Universitat de València, tendrá lugar el acto de presentación del número 19 (2010) de la revista Ars Longa que edita el Departament d’Història de l’Art, donde se homenajea al profesor -recientemente jubilado- Juan Alberto Kurz, así como del segundo título de la serie “Quaderns Monogràfics del Departament d’Història de l’Art”: Arquitectura en construcción en Europa en época medieval y moderna, coordinado por el profesor Amadeo Serra Desfilis.